El Grup de Pessebristes de Maó és una Associació de caràcter artístic i cultural, sense ànim de lucre, que té per objecte fomentar la construcció de pessebres, dins de l’àmbit de la cultura popular i tradicional que realitzen els seus socis i simpatitzants. Està adherit a la Federació Catalana de Pessebristes, a la Federación Española de Belenistas i a la UNFOE-PRAE (Federación Pesebrista Internacional). Com a tal societat es troba inscrita al Registre d’Associacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears amb el número 4014 Sc 1ª, i el seu NIF és G57029423.
El Pessebre és la representació plàstica que commemora el naixement de Jesús. Segons ens explica la història o la llegenda l'origen del Pessebre es remunta a la Nit de Nadal d'1.223 en la cova de Greccio (Itàlia) on Francesc d'Assís al costat d'uns amics es trobaven celebrant la tradicional Missa del Gall; allí a la cova hi havia un bou i una mula al costat de la imatge del l’Infant Jesús, i en el moment que Francesc d'Assís va agafar a l’Infant entre les seves mans perquè els allí presents ho adoressin i besessin es va convertir en un fillet de carn i os. Així neix a Itàlia el Pessebre, estenent-se amb el pas dels anys per tot el món la tradició pessebrística.
Els Franciscans seguint els passos del seu fundador van ser grans propagadors del pessebrisme, deixant la seva petjada allí per on passaven; Menorca no va ser una excepció.
A Menorca existia la tradició pessebrista en els típics pessebres amb moviment, aigua, llum i elements naturals a les escoles de La Salle, Sant Josep, la Parròquia de Sant Francesc de Maó, a algunes Parròquies de la Illa, i a Ciutadella el pessebre de les Clarisses i el del Seminari. A més d'algun intent sense continuïtat d'alguna exposició a Maó.
El 1.971 i arran de la construcció d'un Pessebre Monumental a la Plaça de l'Esplanada de Maó per part de Jordi Farrés, patrocinat per l'Ajuntament d'aquesta ciutat (dalt a la foto), diverses persones, de les que destacàven Mn. Guillem Pons (dalt enmig), Santiago Gomila (dalt a la dreta) i Marcos Anglada, es van posar en contacte amb Jordi Farrés (dalt a l'esquerra), i el febrer d'1.972 van fundar el “Grup de Pessebristes de Maó”. Des del Nadal d'aquest any es realitzen de forma ininterrompuda exposicions públiques de pessebres, sota el format de diorames.
Les primeres exposicions -de 1.972 a 1.983- es van realitzar en el Claustre del Convent de Sant Francesc, i que a causa de les obres del Museu de Menorca es van traslladar a la Sala d'Exposicions de “la Caixa” al cèntric carrer Nou de Maó. Enguany, per tercer any, la nostra exposició la podeu veure a la Sala d'Exposicions de Sant Antoni, a S'Arraval, pel tancament de l'anterior sala d'exposicions.
Enguany, quan celebram la 52 exposició de diorames, els nostres betlems ja s'han convertit en una tradició viva al Nadal de la ciutat de Maó, i que any rere any es consolida i avança una volta celebrat el 50è aviversari de la seva fundació, amb un esperit jove i renovat.